Plugins. Als je een WordPress site hebt weet je dat die dingen verrekte handig zijn. Maar ze kunnen je site ook in de war sturen als je niet voorzichtig bent. Welke plugin voegt toe wat jij nodig hebt?! Wees niet bang voor plugins! Ik geef je een aantal waardevolle tips en een lijst van 7 plugins die ik meestal gebruik.

wees niet bang voor de plugin

Wat is een plugin?

Een WordPress website is opgebouwd uit een aantal componenten. Je hebt een database waarin je teksten en mediabestanden worden bewaard. Verder wordt de functionaliteit en de look bepaald door computertaal (PHP en CSS). Plugins zijn stukjes code die de functie of look van je website kunnen beïnvloeden, waardoor je zelf geen computertaal hoeft te spreken. Sommige plugins voegen iets toe aan je website zoals bijvoorbeeld een plugin voor een contactformulier, de mogelijkheid om je website meertalig te maken of om een portfolio toe te voegen. Anderen wijzigen instellingen, zoals een plugin waarmee je een ander lettertype kunt kiezen.

Laten we de lettertypes eens als voorbeeld nemen. Vooral bij gratis thema’s zie je dat het lettertype van de koppen en de gewone tekst zijn vastgesteld. De ontwerper van het thema heeft bedacht dat het zo het mooiste uitziet, dus geeft hij je niet de optie om ze te veranderen. Ténzij je weet hoe dat moet via de computertaal (CSS). Om je gebrek aan kennis van CSS te omzeilen kun je dus een plugin inschakelen die je wel de mogelijkheid geeft om de lettertypes aan te passen.

Waar vind je plugins?

Je plugins vind je terug in je WordPress dashboard. Daar kun je ook een nieuwe zoeken of uploaden. Als je plugins wilt bekijken dan kun je ook online kijken in de pluginbibliotheek bij WordPress.

Welke plugin kiezen?

Het aanbod is supergroot en daardoor raak je de weg makkelijk kwijt. Ik adviseer je om Engelse zoektermen te gebruiken, met Nederlands vind je bijna niks. Je zoekt iets specifieks, dus probeer ook je zoekwoorden specifiek te maken.

Stel: ik zoek een plugin waarmee ik lettertypes kan aanpassen.

Wat wil je precies? Wil je de gratis Google Fonts gebruiken? Heb je een lettertype gekocht en wil je dat op je website gebruiken? Of wil je misschien alleen de grootte van het bestaande lettertype aanpassen? Maak het specifiek.

Stel: ik wil Google Fonts gaan gebruiken. Met ’Google Fonts‘ vind ik goede resultaten.

Wat is nu een goed resultaat vraag je? Meestal zit je goed als je je zoekterm terugvindt in de naam van de plugin, of in de beschrijving. Scan het zoekresultaat en bekijk alleen die plugins die hier aan voldoen.

De eerst hit is ‘Easy Google Fonts’. De omschrijving in het overzicht begint met: “Adds google fonts to any theme without coding …”. Klinkt goed! Installeren? Nee, kijk even verder dan je neus lang is. Klik op de naam en bestudeer en analyseer de informatie als volgt:

Bekijk de tab ‘Details’

Lees de beschrijving goed door. Bekijk ook de schermafdrukken en beoordeel of deze plugin jouw behoefte gaat oplossen. Bij Easy Google Fonts begint de detailbeschrijving met reclame voor iets anders dat eraan zit te komen. Hmm, dat doet me vermoeden dat de makers hun tijd niet alleen aan deze plugin besteden. Ik lees verder. De beschrijving die dan volgt laat zien dat deze plugin mij in staat stelt om een Google Font te kiezen en dat dit werkt voor wat ik nodig heb. Toch installeren dan? Wait for it … we kijken weer verder.

Gebruik alleen actuele plugins

Bij de details zie je aan de rechterkant een lijstje met het versienummer, wanneer de plugin voor het laatst is geüpdatet, op hoeveel websites de plugin is geïnstalleerd en voor welke versie van WordPress hij geschikt is. Hoe recenter en hoe meer installaties, hoe beter de plugin. Easy Google Fonts is 9 maanden geleden voor het laatst bijgewerkt, is getest t/m WordPress versie 4.9.8 en heeft 300.000 actieve installaties.

Negen maanden niet bijgewerkt is lang, maar als het werkt met 4.9.8. dan is het goed. Dat is op dit moment de meest recente versie van WordPress. Check altijd welke versie jij gebruikt, dat zou ook de meeste recentemoeten zijn! De plugin is op 300.000 website geïnstalleerd en dat is veel. Alleen bij hele nieuwe of hele specifieke plugins zou een aantal onder de 1000 goed kunnen zijn. Maar dat is lastig te bepalen. Vraag een professional als je twijfelt. Er is op Facebook een handige groep Durftevragen over WordPress waar je dit soort vragen ook kunt stellen.

Bekijk de tab ‘Beoordelingen’

Zijn er meer negatieve dan positieve beoordelingen? Move on to the next one.

Het blokje Waarderingen geeft je al een idee van het aantal sterren dat is gegeven. Helaas nemen meestal weinig mensen de moeite om een beoordeling achter te laten.

Bekijk de tab Ondersteuning

Bekijk ook altijd even het supportforum van de plugin (wordt meestal geopend op een andere pagina). Staan er veel berichtjes? Hoeft geen punt te zijn als ze worden beantwoord door de pluginbouwer. Dan wordt de plugin in ieder geval actief ondersteund. Bij Easy Google Fonts zie ik 9 onbeantwoorde vragen in de laatste 2 maanden. Dat doet me vermoeden dat hij waarschijnlijk zijn tijd aan andere dingen besteedt. Niet positief.

Deze plugin kiezen of niet?

Nu gaan we samenvatten:

Omschrijving: +1 (beschrijft wat ik wil)
Actueel: -1 (9 maanden voor het laatst bijgewerkt)
Getest: +1 (getest met de actuele versie van WordPress)
Ondersteuning: -1 (9 onopgeloste problemen in de laatste 2 maanden)

Opgeteld komen we dan op +2 waarbij +4 de maximale score is. Advies: zoek verder of vraag een professional om raad (zoals ik hierboven al beschreef). Vaak weten die uit ervaring of zo’n plugin aan te raden is.

Tips bij het installeren van de plugin

Ga bij het installeren altijd voorzichtig te werk. Maak eerst een backup van je website en installeer dan pas je plugin. Vergeet niet de plugin te activeren. Check of je de gewenste functie nu kunt gebruiken en controleer of je website nog werkt zoals daarvoor. Ja? Prima! Missie geslaagd. Nee? Verwijder de plugin dan weer en ga op zoek naar de volgende.

TIP: installeer ook niet meer dan 1 plugin per keer want dan weet je niet welke plugin een eventueel probleem veroorzaakt. Werk dus één voor één.

Updaten

Plugins worden regelmatig bijgewerkt, dus je zult ze ook moeten updaten. Updates installeren is cruciaal voor de veiligheid van je website. Zorg ook dat je een backup hebt voordat je updates van je plugins (en je thema!) gaat installeren.

Aanbevolen plugins

Ben je tot hier gekomen? Top, dan beloon ik je nu met een lijstje van de plugins die ik het meest gebruik.

Contact Form 7 (gratis)

Hele fijne basic contactformulieren. Prima voor de meeste ondernemers die geen toeters en bellen nodig hebben bij hun contactformulier. Klik hier voor Contact Form 7.

Yoast SEO (ik gebruik altijd de gratis variant)

Deze plugin voegt aan ieder bericht en pagina een aantal velden toe waarmee je o.a. het trefwoord en de omschrijving voor Google kunt meegeven. Essentieel voor de vindbaarheid van je website! Klik hier voor Yoast SEO.

Akismet Anti-Spam (kan gratis)

Als je bezoekers de mogelijkheid biedt om reacties achter te laten onder je blog dan moet je Akismet gebruiken. Het is een spamfilter dat ongewenste reacties tegenhoudt. Kunnen bezoekers bij jouw site niet reageren? Dan heb je Akismet ook niet nodig. Akismet heeft een ‘Name Your Price’ variant waarbij je zelf een prijs kunt kiezen. Je kunt een prijs van 0 euro kiezen. Voor commerciële websites zou je eigenlijk de ‘Plus’ variant moeten kiezen van 5 euro per maand. Klik hier voor Akismet.

Smush (gratis versie)

Met Smush worden je afbeeldingen gecomprimeerd. Dat betekent dat onnodige informatie wordt verwijderd en dat je afbeeldingen kleiner worden en daardoor sneller laden. Uiteraard zorg je zelf al dat je afbeeldingen in de juiste grootte uploadt, maar Smush kan ze dan net nog wat bijschaven. Klik hier voor Smush.

WP Rocket (betaald)

Deze plugin zorgt ervoor dat je website wordt geoptimaliseerd. Dat betekent dat je website sneller wordt geladen en dat de processen ‘onder de motorkap’ efficiënt worden uitgevoerd. Ik heb al aardig wat technische kennis van WordPress opgebouwd, maar WP Rocket regelt al het echt technische werk. Als ik een website voor je bouw zit deze betaalde plugin in het pakket. Klik hier voor WP Rocket (aff)*.

BackupBuddy (betaald)

Backups maken is belangrijk. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Heel veel gratis backupplugins maken wel goede backups, maar bieden (voor de gewone gebruiker) geen mogelijkheid om een backup te kunnen terugzetten. Met BackupBuddy is dat geen probleem. Deze plugin werkt fantastisch en je kunt de gemaakte backups ook automatisch laten bewaren in je online opslag op Dropbox of Google Drive. Als ik een website voor je bouw zit deze betaalde plugin in het pakket. Klik hier voor BackupBuddy (aff)*.

Easy forms for MailChimp (ik gebruik de gratis variant)

Ik ben nog niet zo lang geleden overgestapt naar deze plugin. Je kunt hier meerdere formulieren mee maken, iets wat niet kan met de gratis variant van de ‘officiële’ MailChimp plugin. Kan handig zijn als je buiten het het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief ook een of meerdere weggevers hebt. Klik hier voor Easy forms.

Ga je nu op pluginjacht?

Ik hoop dat je met de informatie uit dit artikel met een gerust hart op pluginjacht kunt gaan. Ze zijn niet eng, mits je ze voorzichtig benadert 😉

Heb je nog vragen? Stuur me dan een berichtje via Messenger of via het contactformulier op mijn site.

*Deze blogpost bevat affiliate links en die zijn gemarkeerd met (aff). Als jij iets koopt via zo’n affiliate link dan ontvang ik van de verkoper een kleine bijdrage. Het kost jou niks extra.