Videobellen met je klant: wat zijn de mogelijkheden

videobellen met je klant - va for adventure

Videobellen; sinds we met zijn allen veel moeten thuiswerken is het voor iedereen gesneden koek geworden. De meesten van jullie zullen werken met Zoom of Teams, maar er zijn nog meer handige tools … nieuwsgierig welke dat zijn?

In mijn werk als technisch VA videobel ik bijna dagelijks met klanten. Meestal 1-op1, voor een statusgesprek, om nieuwe plannen te bespreken of om de klant iets te laten zien. Ik videobel hoofdzakelijk met Zoom. Dat vind ik het fijnst; ik kan met Zoom mijn scherm delen, mijn klant kan haar (of zijn) scherm delen en ik kan zelfs de computer aan de overkant overnemen.

Het enige nadeel van Zoom is dat de klant altijd een applicatie moet installeren. En dat is wel eens een struikelblok gebleken voor de niet zo ’tech savvie’ klanten. Gelukkig hoef je dat installeren wel maar één keer te doen (per device).

Verder heeft Zoom in het begin van de coronatijd te maken gehad met wat issues op het securityvlak, waardoor veel grotere bedrijven Zoom in de ban hebben gedaan en met Teams van Microsoft zijn gaan werken. Ok, er waren echt wel issues, maar die heeft Zoom goed opgepakt en verbeterd in hun software. Voor mij staat Zoom nog steeds op 1.

Neemt niet weg dat er ook diverse andere tools op dit vlak zijn. Ik zal je in deze blog laten kennismaken met een paar. Ik laat de feiten zien voor de gratis versie van iedere tool, uitgaande van 1-op-1 gesprekken en kleine groepen.

Zoom

Je maakt een gratis account aan op https://zoom.us.

De feiten:

  • Deelnemer moet een app installeren, op ieder device waar die Zoom wil gebruiken.

  • Groepsgesprekken tot 100 personen

  • Groepsgesprekken maximaal 40 minuten

  • 1-op-1 gesprekken onbeperkt qua tijd (30 uur)

  • Deelnemer moet de applicatie eenmalig toestemming geven om de microfoon en camera op het device te mogen gebruiken in Zoom.

  • Apps voor iOS, Android, Windows en Mac.

  • Mogelijkheden tijdens meeting: scherm delen, scherm en bediening van deelnemer overnemen, privé- en groepchat, meetings opnemen. Je kunt als host het geluid en beeld van een deelnemer uitschakelen.

Whereby

Whereby is volledig online, geen installatie nodig. De browsers Chrome en Firefox werken het best. Safari en Edge worden gedeeltelijk ondersteund. Je maakt een gratis account aan op https://whereby.com/. Hierin heb je standaard 1 persoonlijke room die je kunt afsluiten. Als je de link naar je room deelt met iemand, dan moet die persoon aankloppen en kun jij ‘m binnenlaten. Handig als je nog met een andere klant aan het videobellen bent.

De feiten:

  • Groepsgesprekken tot 100 personen

  • Groepsgesprekken maximaal 45 minuten

  • 1-op-1 gesprekken onbeperkt qua tijd

  • Deelnemer moet de applicatie eenmalig toestemming geven om de microfoon en camera op het device te mogen gebruiken in Whereby.

  • App voor Apple telefoons, op Android gebruik je best Chrome.

  • Mogelijkheden tijdens meeting: scherm delen, privé- en groepchat, kunt in de gratis versie géén meetings opnemen. Je kunt als host het geluid en beeld van een deelnemer uitschakelen.

Google Meet

Google Meet is redelijk nieuw, het is de opvolger van Hangouts. Ga naar https://meet.google.com/ en log in met je Google account (als je in Chrome werkt ben je hoogstwaarschijnlijk als ingelogd). Klik op de blauwe knop ‘Vergadering starten’ en je bent onderweg.

Met een gratis Google account werkt het grotendeels zoals Whereby. Als je een betaald Google Workspace abonnement hebt (heb ik), dan lijkt het alsof ik met 100 personen voor maximaal 24 uur kan videobellen. Kunt geen meetings opnemen.

Ik heb het zelf nog niet echt gebruikt, maar ga het zeker uitproberen. Daarna zal ik dit artikel aanvullen met mijn ervaring.

Teams

Teams kan worden gebruikt via de browser, maar er zijn ook apps. Je maakt een gratis account aan op https://signup.microsoft.com/. Ik heb Teams wel eens gebruikt met klanten die geen Zoom mogen gebruiken. De ervaring was prima, maar ik geef de voorkeur aan de andere tools op deze pagina.

De feiten:

  • Groepsgesprekken tot 100 personen

  • Groepsgesprekken maximaal 60 minuten

  • 1-op-1 gesprekken onbeperkt qua tijd

  • Deelnemer moet de applicatie eenmalig toestemming geven om de microfoon en camera op het device te mogen gebruiken in Teams.

  • App voor Apple en Android devices

  • Mogelijkheden tijdens meeting: scherm delen, privé- en groepchat, kunt in de gratis versie géén meetings opnemen. Je kunt als host het geluid en beeld van een deelnemer uitschakelen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen verschillen de diverse tools niet zo heel erg van elkaar, zeker als je voornamelijk 1-op-1 gesprekken voert, zoals ik. Wil je een (mini) webinar geven via een van deze tools, dan kan het slim zijn om te kijken naar de mogelijke gespreksduur voor groepen. De 45 minuten van Zoom zijn dan misschien wat kort. Op zich kun je dezelfde meetinglink opnieuw starten nadat de 1e meeting is afgelopen, maar dat staat een beetje knullig. Kan met bestaande klanten of andere relaties, niet aan te raden met potentiële klanten.

Ik ben wel heel benieuwd; welke tool gebruik jij? Is er nog informatie die je mist? Deze blog is very much a living document, dat ik later nog zal aanvullen.

P.S. Je kunt 1-op-1 natuurlijk ook videobellen via WhatsApp en FaceTime op je telefoon, maar die laat ik in dit artikel buiten beschouwing.