Video ondertitelen

Allereerst de hamvraag; waarom zou je video’s ondertitelen?

Eigenlijk zijn daar maar 2 redenen voor.

  1. Je kijker is ergens waar die geen geluid kan aanzetten. Denk aan; in het openbaar vervoer, wachtend op de film in de bioscoop, op het werk, of als iemand zich in een situatie bevindt met veel omgevingsgeluid.
  2. Je kijker is slechthorend.
video ondertitelen va for adventure

Er zijn veel soorten video’s, ieder met zijn eigen houdbaarheid. Een story op Instagram is maar 24 uur zichtbaar, maar je treft wel kijkers die ondertiteling juist handig vinden omdat ze hun geluid niet kunnen aanzetten. Een promotievideo op Youtube, een video op LinkedIn of Facebook; ook handig om ondertitels te gebruiken.

Ondertitels vooraf, tijdens of achteraf

Als je video’s opneemt voor zakelijke doeleinden maak je vaak gebruik van een script. Van tevoren bedenk je wat je wilt gaan zeggen en die teksten schrijf je uit. Afhankelijk van welke videosoftware je gebruikt kun je je script importeren als ondertitels. Heb je je goed gehouden aan je script? Dan is het eenvoudig om ze toe te voegen. 

Er zijn apps die tijdens het opnemen je spraak omzetten naar tekst, hieronder meer daarover. 

Als je een video upload op Youtube wordt de video automatisch ondertiteld. Je moet in de instellingen van de video aangeven welke taal er wordt gesproken. Als de ondertiteling is gegenereerd kun je zelf aanpassingen doen. Het werkt best ok, als je duidelijk spreekt en goed geluid hebt. Een gebruiker kan vervolgens zelf de ondertitels aanzetten onder een video, door op de knop CC te klikken.

Capcut; automatische ondertitels genereren op je iPhone

Met Capcut kun je een video die je al hebt openomen heel makkelijk van ondertitels voorzien. Capcut gebruikt daarvoor AI-technologie die heel goed werkt. Het verbaast me altijd hoe accuraat de app mijn Limburgse accent herkent en naar tekst omzet. Je kunt de opmaak van de ondertitels instellen en je kunt de herkende teksten ook eenvoudig aanpassen. Ik doe dit allemaal in de gratis versie van Capcut.

Downloaden in de AppStore.

Clips; automatische ondertitels tijdens het opnemen op je iPhoneClips video ondertitelen

Als je video’s opneemt voor social stories is er een handige app op je mobiele telefoon. Zo is er voor de iPhone de gratis app Clips. Je neemt je video op in Clips en de app zet je spraak meteen om naar tekst/ondertitels. Die kun je nog aanpassen voordat je de video publiceert. Ik heb niet kunnen vinden of er een vergelijkbare app is op Android. Weet jij het wel? Laat het me weten, dan pas ik dit artikel aan. 

Downloaden in de AppStore.

Teleprompter; lees je script voor tijdens het opnemen op je telefoonTeleprompter video ondertitelen

Teleprompter is een geniale app voor op je iPhone en Android telefoon. Je begint met je script en als je gaat opnemen loopt de tekst van je script als een autocue door het beeld, aan de kant waar je camera zit. Je kunt dus ook meteen in de lens, een dikke plus wat mij betreft. Je kunt scripts in de app typen, exporteren, maar ook importeren. Tijdens het opnemen kun je de grootte van de tekst en de scrollsnelheid regelen. Bij het publiceren van de video kun je je script weer als ondertitel toevoegen. Met de gratis variant van deze app kun je scripts van 750 tekens maken, da’s ongeveer een minuut video. Als je eenmalig 19 euro betaalt kunt je onbeperkt gebruik maken van de app.

Downloaden in de AppStore of PlayStore. Zie https://scripted.video/nl voor meer informatie.

Screenpal; scripted video opnemen op je telefoon of op je computer

Sinds ik video’s aan het opnemen ben voor mijn Academie werk ik met Screenpal. Hierin start je ook weer met je script. Je kunt zelf segmenten toevoegen. Het toffe is dat je per segment los je audio en je video kunt opnemen. Helemaal top als je software of iets op internet wil demonstreren in je video. Je kunt je scherm opnemen en als naderhand iets gewijzigd is ga je terug naar je project en kun je per segment wijzigen. Je kunt video's ook bewerken en je script toevoegen als ondertitels.

Er is sinds kort ook een app voor je telefoon, maar die werkt niet bij mij. Heb contact opgenomen met de servicedesk.

Je kunt gratis starten en het programma uitproberen. Ik heb al snel het Solo Deluxe plan gekozen, dat kost $ 19,80 per jaar. Zie https://screenpal.com/ voor meer informatie.

P.S> Screenpal is sinds halverwege 2023 nieuwe naam voor Screencast-O-Matic.

Wat gebruik jij om je video op te nemen en te ondertitelen?

Wil je leren hoe je deze apps kunt gebruiken?

Laat het me weten, dan weet ik of een cursus maken nuttig is.