De veranderingen in het prijsbeleid van Mailchimp

 en wat die voor jou als gratis gebruiker of als VA betekenen.

mei 2019

Mailchimp wijzigingen mei 2019

Als je een account bij Mailchimp hebt, dan heb je afgelopen week een mail ontvangen met een aankondiging van de wijzigingen. Per 15 mei 2019 zijn die wijzigingen al actief voor nieuwe accounts. Voor bestaande accounts gaan die per 15 juni 2019 in. Ik richt me in deze blog op de gebruikers van het gratis account. Ikzelf en al mijn klanten werken met het gratis account van Mailchimp. Ben jij VA en werk je met Mailchimp voor klanten? Lees dan vooral verder.

Wat is er veranderd?

Als je nu een nieuw gratis account start dan krijg je

  • 1 audience (de vroegere lijsten), waarbij je gebruik kunt maken van segmenten, tags en groepen, van maximaal 2000 contacten
  • toegang tot de basic templates
  • single step automations; van maximaal 1 mail
  • 1 gebruiker

1 audience

Ik gebruik bij de meeste klanten al gewoon 1 lijst. Want een adres dat op 2 lijsten staat telt ook 2x mee. Mailchimp stuurde je het laatste jaar al richting die ene lijst. Afgemelde en gecleande adressen tellen nu wel weer mee voor de 2000, maar je kunt die handmatig archiveren zodat ze alsnog niet meetellen. Iets meer handwerk dus.

Met tags kun je verder zorgen dat je je adressen kunt markeren. Bijvoorbeeld ‘aangemeld voor webinar’ of weggever gedownload’. Die regel je achter de schermen. Groepen kun je gebruiken om je lezers op het aanmeldformulier een keuze te geven of ze informatie willen ontvangen over 1 of meer verschillende onderwerpen als dat van toepassing is. Met segmenten kun je filteren; selecteer bijvoorbeeld iedereen die de laatste nieuwsbrief heeft geopend. Om tags en groepen slim en automatisch te kunnen gebruiken heb je meestal een extra plugin nodig voor je WordPress website. Ik heb goede ervaringen met Yikes Easy forms for Mailchimp (gratis) en met Gravity Forms (betaald).

Alleen maar basic templates

Dit is de minst spannende vind ik persoonlijk. Ik heb voor klanten altijd sjablonen gemaakt op basis van de basic templates. Custom coded templates vallen nu onder het betaalde abonnement. Dat gebruik je misschien als je een complete merkstrategie hebt laten ontwikkelen waar een template voor Mailchimp bij wordt geleverd. Ik ken geen klanten die dat hebben.

Single step automations

Dit is de meest vervelende voor de gratis accounts. Een automation wordt gestart op basis van een trigger. Dat kan het aanmelden voor je audience zijn, of het koppelen van een tag of groep aan een e-mailadres. Voorheen kon je in een automation zoveel mails automatisch laten versturen als je wilde. Nu nog maar maximaal 1 mail.

Automations die je al hebt ingericht blijven gewoon werken. Je hoeft pas over naar een betaald account als je ze wilt uitbreiden met meer mails. Hier is echter een workaround voor door meerdere single step automations aan elkaar te knopen. Iets meer werk, maar het kan wel.

1 gebruiker

Deze beperking is ook makkelijk op te lossen. Als ik als VA iets met Mailchimp ga doen voor een klant, dan vraag ik of ze mij als gebruiker aan hun account toevoegen. Je kunt ook hun eigen inloggegevens gebruiken, maar dat is niet zo veilig. Nu je niet meer dan 1 gebruiker aan je account kunt toevoegen, moet je als VA actie ondernemen. In je eigen Mailchimpaccount kun je aangeven dat je een Agency bent. Als je dat hebt gedaan kun je klanten uitnodigen om jou toegang te geven tot hun account.

Conclusie over het nieuwe prijsbeleid van Mailchimp

In mijn ogen is er nog steeds niks aan de hand als je de gratis versie wilt blijven gebruiken. Alle punten zijn op te lossen via een workaround.

Geld verdienen met Mailchimp?

Wordt het wat omslachtiger? Ja, dat klopt. Maar bekijk het zo; als je de functionaliteit gebruikt om geld mee te verdienen, dan mag je er ook wel voor betalen, nietwaar?

Ik zie om me heen dat het inzetten van e-mailmarketing voor ondernemers een groeiproces is. Je begint eerst met nieuwsbrieven. Vaak gaat er een heleboel tijd overheen voordat je je ‘voice’ vindt, voordat je onderwerpen gaat herkennen om over te schrijven en je ritme krijgt in het versturen van nieuwsbrieven.

De funnelgedachte is dan vaak nog een brug te ver. Vanuit de funnelgedachte bied je je publiek iets aan, vaak een weggever of andere gratis content. Als opvolging van die actie stuur je je lezers om de paar de dagen een mail waarmee je ze laat kennismaken met jou en je producten. In de laatste mail van de serie doe je vaak een aanbod waarmee je de lezer overhaalt om klant te worden. Als je dit gaat doen verdien je dus geld door het inzetten van Mailchimp. Daar mag dan toch ook wel een betaald abonnement tegenover staan?

Om te starten met e-mailmarketing was én is Mailchimp ideaal. Je mag maximaal 2000 adressen verzamelen en dat is echt. wel. veel.

Aanvulling d.d. 4 juni 2019: bij nieuwe, gratis Mailchimp accounts kun je geen campaigns (dus nieuwsbrieven) meer inplannen. Je kunt alleen op Send klikken. Als je een bestaand gratis Mailchimp account hebt kun je wel gebruik blijven maken van de planfunctie om je nieuwsbrief op een later moment te versturen.

Tot hier

Als je tot hier hebt gelezen ben ik wel benieuwd wie jij bent.

Gebruik jij Mailchimp zelf? En heb je een gratis of betaald account?

Ben je VA en werk je met Mailchimpaccounts van je klanten? Maken zij gebruik van een  gratis of betaald account?