Tips voor een nieuw ActiveCampaign account

Je gaat met ActiveCampaign (Mailblue) aan de slag, helemaal top! Ik geef je een paar tips voor het inrichten van je account en wat algemene tips die van toepassing zijn op het verzenden van mails. Veel van deze tips hebben te maken met je verzendreputatie en de afleverbaarheid van je mails.

Als je met een nieuw account begint moet je je verzendreputatie nog opbouwen en dat heeft tijd nodig. Die verzendreputatie is een optelsom van:

  • de openratio
  • de klikratio
  • het aantal bounces
  • het aantal uitschrijvingen
  • het aantal spammeldingen

Ik zal in een latere blog verder ingaan op wat die elementen precies betekenen, anders wordt dit artikel een heel boekwerk. Als je de tips hieronder opvolgt moet dat helemaal goed komen.

Tips voor een nieuw ActiveCampaign account VA for Adventure

Meteen goed doen: je ActiveCampaign account inrichten

Fysiek adres

Zorg dat er fysiek een adres is ingevuld. Dat zit bij Instellingen | Adressen. Je bent wettelijk verplicht om een fysiek adres in te vullen en dit wordt onderaan je mails vermeld. Zonder fysiek adres kun je zelfs geen testmail versturen. Je kunt ook met meerdere adressen werken (als je meer dan 1 bedrijf of concept hebt) en bepalen bij welke lijst welk adres wordt getoond.

Lijsten

Een account moet minimaal 1 lijst bevatten. Je verstuurt een campagne aan een lijst. In de minimalistische aanpak hanteer je een lijst voor je Leads (potentiële klanten) en een voor je Klanten. In de praktijk maak ik echter ook een lijst voor iedere weggever én voor de vaste, regelmatige nieuwsbrieven. Je vindt de optie Lijsten in het hoofdmenu aan de linkerkant.

Adressen importeren

Heb je eerder met een ander programma gewerkt? Bijvoorbeeld met Mailchimp of Mailerlite? Dan kun en mág je de adressen die je had verzameld exporteren en importeren in ActiveCampaign. Hier heb ik beschreven hoe je dat doet. Zorg dat je bij het exporteren alleen actieve adressen selecteert, rommeladressen die niks opleveren hebben we niet meer nodig.

Inschrijfformulier

Je kunt via Website | Formulieren een inschrijfformulier maken, bijvoorbeeld voor je nieuwsbrief of een weggever. Het formulier is waar een bezoeker zijn gegevens invult om zich aan te melden. Zorg dat je het veld Voornaam gebruikt, altijd fijn om iemand in mailings persoonlijk aan te kunnen spreken. “Beste Piet,” ziet er beter uit dan “Beste Piet Jansen,”. Ik kies meestal voor voornaam en e-mailadres, verder niks. In het inschrijfformulier kun je acties aanmaken, bijvoorbeeld ‘Voeg toe aan lijst’, of ‘Voeg tag toe’. Gebruik minimaal “voeg to aan lijst’ en selecteer de corresponderende lijst. AVG-technisch is het handig als je een link naar je privacyverklaring toevoegt aan je formulier. Of zet het er vlak onder op je website. Een inschrijver hoeft NIET akkoord te gaan met je privacybeleid. Het is alleen een (verplichte) uitleg over wat jij met hun gegevens doet.

Dubbele opt-in

Bij de instellingen van het formulier kun je per lijst instellen of er een dubbele opt-in moet worden gebruikt. Dat betekent dat iemand die zich aanmeldt, eerst een mail krijgt waarin de aanmelding moet worden bevestigd, door op een link te klikken. Een dubbele opt-in is voor de AVG nu nog niet verplicht, maar dat komt er wellicht wel nog aan. Een voordeel is dat verkeerd gespelde mailadressen ondervangt. Nadeel is dat een aanmelder een extra handeling moet uitvoeren. Maar goed, als dit straks eventueel verplicht wordt is iedereen daar wel zo aan gewend.

Plan je campagnes goed

Heb je een belangrijke mailing die je wilt gaan versturen? Maak eerst een testcampagne en wacht niet tot het laatste moment. Als je je account hebt afgesloten via Mailblue kan het voorkomen dat je een mail krijgt waarin je een aantal vragen moet beantwoorden. Dat gebeurt steekproefsgewijs. Zij houden je campagne dan tijdelijk tegen, totdat jij de vragen hebt beantwoord.

Stel een vraag

Zoals ik in het begin al vertelde is het van belang om een goede verzendreputatie op te bouwen. Je kunt dat doen door in je eerste mailing een concrete vraag te stellen, met het verzoek om de mail te beantwoorden. Vooral handig als je veel nieuwe inschrijvingen hebt.

Keep it simple

Vreuger had je vaak nieuwsbrieven/mailings die waren vormgegeven als een mini magazine. Nu zie je steeds vaker mailings die lijken alsof iemand vanuit zijn mailprogramma een persoonlijk mailtje heeft gestuurd. Waarom? Hoe minder factoren die de afleverbaarheid verlagen, hoe beter. Foto’s en andere afbeeldingen worden vaak niet standaard geladen als je een mail leest. Je boodschap moet eigenlijk zo sterk zijn dat je geen ondersteunende visuals nodig hebt.

Beperk het aantal links in je mailings zoveel mogelijk. Als je een lezer vraagt om een blog te lezen of je salespage te bekijken, dan doe ze dat wel. Vraag om je 3, 4 verschillende links te openen? … Wat zou je zelf doen? Als je zoveel te melden hebt kun je beter 4 losse mailings maken.

En … als je naar het aantal links kijkt … eigenlijk zijn de icoontjes naar je socials en je website natuurlijk ook links! Ik heb ze er zelf wel nog in, maar is het echt nodig? Eigenlijk niet he?

Techniek

Op het technisch vlak is er veel te doen en te halen (!) qua afleverbaarheid van je mails. Gebruik sowieso een e-mailadres dat hoort bij je site. Geen  @hotmail, @gmail, @home of @live, om er maar een paar te noemen, maar in mijn geval debbie@vaforadventure.com. Of info@vaforadventure.com. Ik zie veel andere VA’s adviseren om geen info@ adres te gebruiken. Ik ben het wel ermee eens dat debbie@ persoonlijker werkt, maar info@ an sich hoeft geen problemen op te leveren. Mits je je domein verifieert via Instellingen | Geavanceerd.

Domein verifiëren

Standaard worden de mails verstuurt via de servers van ActiveCampaign. Je kunt instellen dat de mails via je eigen domein worden verstuurd en dat is eigenlijk een must. Als ik voor klanten een nieuw account opzet, regel ik dat voor ze. Ik voeg dan bij de hosting van je site (waar je ook je e-mailpakket hebt) DNS records toe voor DKIM, SPF en DMARC. Via de Domein Toolblox van Mailblue kun je heel handig checken of alles goed staat. Weet je niet of jouw domein al geverifieerd is? Gebruik dan ook die tool.

Engagementfunnels

Gebruik de engagementfunnels van ActiveCampaign. Hiermee kun je doorlopend contacten als actief of inactief laten bestempelen. Die funnel houdt bij hoe vaak iemand je website bezoekt (wel website tracking instellen via Instellingen | Tracking), mails opent, klikt op links, reageert, etc. Adressen die langdurig niks ‘doen’ met je mails kun je beter van je lijst verwijderen.

Nog een laatste tip en meteen ook de lastigste (ook voor mij!): wees consistent. Beter wekelijks een mailing over 1 onderwerp, dan een keer per kwartaal een heel epistel over 6 onderwerpen. Dit laatste heeft betrekking op je ‘nieuwsbrieven’, die je via een losse campagne verstuurt. Enne, verzin een leuke naam voor je nieuwsbrief. Ben jij al geabonneerd op mijn Adventure Mail?

Wil jij met ActiveCampaign beginnen, maar komt het stoom nu uit je oren? 😉

Ik kan je helpen. Ook als je met ActiveCampaign werkt en wil checken of je alles goed hebt ingesteld, of meer met je campagnes en automations wil doen. Plan een ontdekgesprek in. Dan kunnen we kennismaken via Zoom en je wensen bespreken.