Starten met video?

Ik heb 5 tips voor jou

Mensen doen zaken met mensen. Een gegeven dat vooral voor zzp-ers zoals jij en ik van belang is. In je marketingstrategie is het belangrijk dat je jezelf laat zien, letterlijk en figuurlijk. Ik ben ervan overtuigd dat concurrentie niet bestaat en dat er voor iedere ondernemer klanten zijn. Je moet ze alleen weten te bereiken.

Het zal je dan ook niks verbazen dat ik je adviseer om video te gaan gebruiken. En … voordat je meteen wegklikt en denkt “da’s niks voor mij!”, hear me out. Ook jij kan dit.

Wat belangrijk is, is dat je het ook leuk gaat vinden.

Hoeveel van deze bezwaren zijn op jou van toepassing?

 • Ik ‘plak’ niet op video

 • Ik vind het vreselijk om naar mezelf te kijken
 • Ik heb een gekke stem
 • Ik heb een accent, niemand verstaat mij
 • Ik kan dit niet

 • Ik heb geen camera

Starten met video - VA for Adventure - Debbie

Het grote euvel is dat we veel te veel naar andere ondernemers kijken. Mensen die gelikte video’s online zetten. ZZP-ers die 2 minuten lang zonder ‘eh’ kunnen kletsen.

MAAR

Die ondernemers zijn ook ergens begonnen. Ze konden dit ook niet vanzelf. Ze hebben ook moeten oefenen. En uitproberen. En testen. Vlieguren moeten maken. Het belangrijkste, in mijn ogen, is dat je video leuk gaat vinden. Dat je er schijt aan hebt hoe je overkomt, hoe je klinkt of hoe je eruit ziet. Het hoeft niet perfect. Kleine foutjes, versprekingen, eh’s; die laten zien dat jij ook een mensen bent.

5 tips voor als je met video wilt beginnen

Genoeg gekletst … je hebt nog 5 tips van me tegoed.

 1. Je kunt natuurlijk gewoon je smartphone (of tablet) gebruiken, maar dat wist je al. Als je een webcam op je pc/laptop hebt kun je bijvoorbeeld ook Zoom gebruiken en daarin een opname maken, gewoon een meeting starten met alleen jezelf.
 2. Houd ’t kort … een video van 1 of 2 minuten is lang genoeg. De aandachtsspanne van je kijker is kort.
 3. Je hoeft een video niet meteen te gebruiken of plaatsen op social media of je website. Maak er een paar, kijk er een paar dagen laten nog eens naar. Niet perfect? Nee, maar dat hoeft ook niet!
 4. Laat je video zien aan een mede-ondernemer die je vertrouwt en vraag om feedback.
 5. Get over yourself om vertrouwd te worden met jezelf voor de camera kun je beste gekke dingen doen. Een briljante manier om dat te doen is om reels te maken op Instagram. Durf je dat nog niet te laten zien op Instagram? Je kunt ‘m ook opslaan in je concepten. Of maak een account op Tiktok. Daar kent niemand je en kijkt ook niemand op van gekke video’s. Later meer over dit onderwerp.

Volg je mij al op Instagram of Tiktok? En wanneer ga jij starten met video?

Bekijk mijn reels via deze link 😉