Starten met ActiveCampaign – wat kun je ermee?

In deze blog geef ik je uitleg over ActiveCampaign. Het is een platform voor e-mailmarketing en marketing automation waarmee je je publiek kunt voorzien van relevante informatie, op het moment dat zij eraan toe zijn.

Veel ondernemers zetten vol in op social media om hun potentiële klanten te bereiken en dat vergt veel inspanning. Je bereik kan erg fluctueren, doordat de algoritmes regelmatig worden aangepast. En die aanpassingen werken vaak niet uit in je voordeel, waardoor je het bereik ineens ziet dalen.

Reden genoeg om e-mailadressen te gaan verzamelen. Daarmee heb je een directe ingang bij je leads (potentiële klanten) en je klanten en kun je je kennis delen.

Starten met ActiveCampaign - wat kun je ermee - VA for Adventure

The money is in the list.

Nieuwsbrieven

Traditioneel start je als ondernemer met nieuwsbrieven om je klanten op de hoogte te houden van nieuwtjes, tips en nieuwe producten. Deze losse, eenmalige campagnes (zoals ze in ActiveCampaign worden genoemd) richt je aan klanten en leads die zich eerder hebben aangemeld voor je nieuwsbrief. Consistency is key, maar het blijkt in de praktijk toch lastig te zijn om iedere week weer een onderwerp te vinden voor je mails. Daarom kun je het systeem beter voor je laten werken.

Automatiseringen

Gelukkig maakt ActiveCampaign je leven een stuk makkelijker met automatiseringen. Een automatisering is een reeks mails die met een bepaalde frequentie, automatisch wordt verstuurd. Een automatisering kan worden getriggerd door bijvoorbeeld het aanmelden voor je nieuwsbrief,  het aanvragen van een gratis weggever, het kopen van een bepaald product, het kopen van een online training via mail, verschillende mails voor kijkers en niet-kijkers van een webinar, etc. Ook kun je met een automatisering contacten ‘wakker maken’ als ze al een tijdje geen mails van je hebben geopend. Willen ze nog op je mailinglijst blijven, of schrijven ze zich liever uit?

Starten met ActiveCampaign - wat kun je ermee - 2

Segmenteren met tags

De kracht van ActiveCampaign zit ‘m onder andere in de tags. Je kunt via automatiseringen tags toevoegen en verwijderen. Als je ActiveCampaign koppelt aan je webshop kun je ook tags meesturen als iemand een dienst of product van je koopt. Door die tags kun je je campagnes en automatiseringen heel goed segmenteren. 

Bijvoorbeeld: Stel, je wilt iedereen die je dienst nog niet heeft gekocht een campagne sturen met een bonus die ze ontvangen als ze je dienst nu kopen. Je wilt niet dat de klanten die die dienst wél al hebben gekocht die campagne ook nog krijgen. Met behulp van de tags kun je segmenten maken en zo zorgen dat de mails alleen terechtkomen bij de ontvangers waar dat relevant voor is.

Huisstijl

Je kunt met sjablonen voor je nieuwsbrief en automatiseringsmails zorgen dat iedere mail in je huisstijl wordt verstuurd. Heel eenvoudig, alsof je iemand een ‘gewoon’ mailtje stuurt tot sjablonen met aparte kopafbeeldingen, fotorasters én call to action knoppen!

Personaliseren

Een handige optie is dat je je mails kunt personaliseren. Neem in je aanmeldformulieren en in je verkoopproces het veld Voornaam op. Met dat gegeven in de contactgegevens van een e-mailadres kun je je mails personaliseren. Ik begin mijn mails altijd met ‘Hej %FIRSTNAME%’ en je kunt vast wel raden wat er dan in de mail staat als die arriveert op zijn bestemming?

Productpiramide

Voor je start met het toevoegen van automatiseringen en het verzamelen van contacten is het raadzaam om eerst je productpiramide op te stellen. In de productpiramide geef je je marketingfunnel vorm. Maar daarover later meer!

Werk jij al met ActiveCampaign?

Het is een superfijn programma, met veel mogelijkheden. In een volgende blog deel ik met je welke stappen je moet nemen om je ActiveCampaign account in te richten.

Geen zin, tijd of technische kennis om het zelf te doen? Plan dan een ontdekgesprek met me in, dan bespreken we hoe ik je kan helpen.

P.S. De functionaliteit die ik in deze blog benoem maakt deel uit van het Lite plan, ruim voldoende voor mij en de meeste van mijn klanten.