Slim links delen

Je hebt een waardevolle blog geschreven. Of, de salespagina van je nieuwe product is eindelijk af. Die wil je natuurlijk gaan delen, via whatsapp, of via een social kanaal als Facebook of LinkedIn. Als je een link op een van deze plekken deelt, dan wordt er een stukje informatie meegestuurd. Dezelfde informatie die wordt getoond in Google, als iemand je blog/pagina daar vindt.

slim links delen - va for adventure debbie

Standaard

Standaard gebruikt WordPress het eerste stukje tekst van je blog/pagina, gecombineerd met je uitgelichte afbeelding. Als je die laatste niet hebt ingesteld, dan wordt de eerste afbeelding meegestuurd. Heb je geen afbeeldingen in je blog of pagina, dan wordt random iets gekozen. Niet zo handig!

Hieronder zie je hoe het eruit zou zien als ik de link van deze blogpost zou delen via Google, zonder iets in te stellen. (Je kunt op de afbeeldingen tikken/klikken om ze te vergroten)

Slim links delen - geen seo ingevuld - va for adventure

Via het tabblad Sociaal zie je wat er getoond zou worden als ik het artikel nu zou delen via Facebook, LinkedIn, WhatsApp of Pinterest.

Slim links delen - geen seo ingevuld - facebook - va for adventure

SEO plugin

Met een SEO plugin zoals Yoast of SEOPress (deze gebruik ik), kun je zelf bepalen welke informatie je wilt meesturen. Je kunt de titel van het bericht bepalen en een omschrijving toevoegen. In die omschrijving spoor je de lezer aan om door te klikken naar je blog of salespagina. Bedenk dus goed wat je daar invult en vergeet vooral niet om dat te doen!

In dit voorbeeld heb ik nu wel een aangepaste titel en omschrijving ingevuld én heb ik een uitgelichte afbeelding aan het bericht gekoppeld.

Op Google wordt straks deze tekst getoond, zoals je in de rechter kolom kunt zien, onder Google snippet voorbeeld.

Slim links delen - wel seo ingevuld - va for adventure

Op de socials wordt straks deze tekst getoond, inclusief de uitgelichte afbeelding.

Slim links delen - wel seo ingevuld - facebook - va for adventure

Help, foute gegevens zichtbaar

Oei, je hebt de gegevens aangepast, maar als je de link deelt op Facebook of LinkedIn, dan worden nog de oude gegevens getoond.

Ja, dat kan gebeuren. Zowel LinkedIn als Facebook slaan de gegevens op in hun cache. Google doet hetzelfde. De cache is het geheugen waarin ze gegevens opslaan zodat die sneller kunnen worden getoond. Geen nood, voor Facebook en LinkedIn zijn er tools die je kunt gebruiken om die gegevens te verversen.

Facebook debugger

Tik in Google ‘facebook debugger’ en ga naar https://developers.facebook.com/tools/debug/. Plak daar de url van je blog/pagina en klik op de knop Debug. De nieuwe gegevens worden dan opgehaald en je kunt zien welke gegevens eventueel nog missen. Vaak moet je een paar keer op de knop klikken voordat alles is opgehaald. Als het er in de debugger goed uitziet kun je de er vanuit gaan dat de link nu goed wordt weergegeven als jij of iemand anders ‘m deelt op Facebook.

LinkedIn debugger

Tik in Google ‘linkedin debugger’ en ga naar https://www.linkedin.com/post-inspector/. De debugger van LinkedIn heet post inspector.  Plak daar de url van je blog/pagina en klik op de knop Inspect. De nieuwe gegevens worden dan opgehaald en je kunt zien welke gegevens eventueel nog missen. Vaak moet je een paar keer op de knop klikken voordat alles is opgehaald. Als het er in de inspector goed uitziet kun je de er vanuit gaan dat de link nu goed wordt weergegeven als jij of iemand anders ‘m deelt op LinkedIn.

Gebruik jij een SEO tool én vul je de gegevens in voor de blogs en pagina’s op je website?

Ik ben benieuwd, laat me weten of je dit al toepast?