Per 1 januari van dit jaar ben ik begonnen met Profit First. Als je nu denkt ‘Wat is dat?’; het is een methode voor het structureren van de financiën van je bedrijf.

Het principe komt van de Amerikaan Mike Michalowicz en zijn boek is vertaald en aangepast naar de Nederlandse regels en wetgeving door Femke Hogema. Het is een moderne variant van de aloude envelopjes of huishoudpotjes die jouw (groot)ouders vast ook hebben toegepast.
Profit First zorgt ervoor dat je een gezonde verhouding tussen opbrengsten en kosten hanteert. En je bepaalt vooraf hoeveel winst je wil maken. Je leert met een andere blik naar je financiën te kijken door die winst eerst te nemen voordat je de rest van je inkomsten verdeelt.

Slim je Financien regelen met Profit First - vaforadventure

Wat houdt Profit First in?

De methode gaat uit van een verdeling van je inkomsten en kosten. In het boek worden percentages genoemd die je meteen kunt toepassen. Als je gewend bent aan Profit First kun je de percentages (eventueel samen met een Profit First Professional) aanscherpen. Die percentages zijn afhankelijk van de doelen die je jezelf stelt om je bedrijf te laten groeien. In de regel begin je met 5% winst, 30% kosten, 55% loon en 10% belasting.

Hoe ga je met Profit First te werk?

Het handigste doe je dit met aparte bankrekeningen. Ik heb een aantal rekeningen bij KNAB; één voor ontvangsten, kosten, belasting, salaris en één voor winst.
Iedere 2 weken neem je het bedrag dat je aan betaalde facturen hebt ontvangen op je ontvangstenrekening. Daar trek je eerst de BTW vanaf die je moet afdragen. Op het resterende bedrag pas je vervolgens de verdeling volgens de percentages toe. Je schrijft de bedragen over van de ontvangstenrekening naar de andere rekeningen.
In je boekhouding verwerk je die als interne overboekingen of kruisposten.

Is het geschikt voor starters en/of parttime ondernemers?

Jazeker, Profit First is geschikt voor startende ondernemers en ook voor parttime ondernemers. Ik ben zelf met mijn bedrijf begonnen in maart 2017, naast mijn vaste baan. Eerst één dag in de week en sinds 1 maart 2018 twee dagen in de week. Dat eerste jaar had ik niet echt een idee óf en zo ja, hoevéél salaris ik mezelf zou kunnen uitkeren. Door het toepassen van Profit First ontvang ik nu maandelijks een vast salaris op mijn privérekening én maak ik winst met mijn bedrijf.

Structuur en bewustwording

Als je Profit First vanaf dag 1 toepast heb je meteen een goede structuur en leer je jezelf aan om bewust te zijn van de kosten die je maakt. Wil je een training doen of een nieuwe computer kopen? Eerst kijken of je voldoende geld in je kostenpotje hebt!

Het meest waardevolle is wellicht dat je meteen leert om geld weg te zetten voor je belastingaangifte, zowel voor BTW als inkomstenbelasting. Ik zag het laatst ook weer om me heen. Diverse ondernemers met extra acties om het geld voor de belastingaanslag bij elkaar te sprokkelen. Met Profit First zul je niet van die noodgrepen hoeven uitvoeren.

Salaris

Zoals ik al zei is Profit First een fijne manier om te bepalen hoeveel salaris je uit je onderneming kunt opnemen. Ikzelf heb een vast bedrag ingesteld dat iedere maand via een automatische overboeking van mijn salarisrekening naar mijn privérekening gaat. De rest blijft op mijn salarisrekening staan, als buffer voor maanden met minder inkomsten. Ook wil ik zo een buffer opbouwen voordat ik stop met mijn vaste baan en fulltime ga ondernemen.

Toekomst

Natuurlijk komt er wel meer bij kijken. Je wilt een reserve opbouwen voor je pensioen en wellicht een buffer voor ziekte of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat zijn onderwerpen waar een Profit First Professional je mee kan helpen. Ze raden aan om je verdeling ieder jaar onder de loep te nemen en aan te passen aan je doelen en mogelijkheden. Voorlopig ben ik nog bezig met mijn eerste jaar Profit First en maak ik het mezelf nog niet zo lastig. Ik voel me nu in ieder geval veel zekerder over mijn bedrijf!

Wat denk je, wil jij je financiën ook zo slim gaan inrichten?

Meer informatie over Profit First vind je op deze website, daar kun je ook een Profit First Professional bij jou in de buurt vinden.