Hej ondernemer!

Debbie van Cleef - VA for Adventure

Dus je bent wel een beetje nieuwsgierig naar wie ik ben? Top!

Mijn naam is Debbie van Cleef en ik woon in Sittard. Als kind wilde ik juffrouw worden, maar de Pabo dat leek me maar niks. Na het VWO ben in 1992 gestart op de HEAO. Talen vond ik super leuk, maar voor de rest wist ik nog niet zo goed wat ik wilde ‘worden’. Daarom koos ik de richting Business and Languages. Wat me aantrok was die buitenlandse stage, dus zo kwam ik in 1995 voor 6 maanden in Londen terecht. Heerlijke stad want daar is altijd iets te doen!

BCT

Na mijn opleiding vond ik niet echt een leuke baan, tot ik bij BCT terecht kwam. Documentmanagement en workflow waren hele nieuwe onderwerpen voor mij. Interessant genoeg? Ik gaf het een paar maanden de kans en opeens waren we meer dan 20 jaar verder … (ja, echt!)

Zweden

Bij BCT heb ik allerlei functies vervuld. Van helpdesk, consultant, planner, teamleider en technisch schrijver, tot kennismakelaar. Een project bij Sveriges Radio in Stockholm bracht me in contact met Zweden. In die periode gamede ik ook veel online (World of Warcraft) en daarin leerde ik veel mensen uit Zweden kennen. Het zaadje werd geplant. Na een zomer- en een wintergroepsreis in Zweden was ik helemaal verkocht. Wat een rust, natuur en fijne sfeer! Daar wil ik ooit gaan wonen.

Social media

Zo rond 2005 kwam social media op. Eerst had ik een Hyvespagina (jij ook? 😉). Toen ik online ging gamen kwam Facebook om de hoek want daar hadden mijn internationale vriendjes een account. Hyves verdween, maar Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest kwamen daarvoor in de plaats. Machtig interessant vond ik het allemaal. Als nieuwe uitdaging naast mijn werk begon ik in 2014 met een blog: debbieschrijft. Schrijven en dingen uitleggen vind ik leuk.

Ik leerde fotograferen én ik leerde hoe je jezelf online kunt laten zien. Enerzijds door mezelf ook letterlijk te laten zien en anderzijds door social media in te zetten om het bereik van mijn blog te vergroten. Héél groot is mijn blog nooit geworden, maar dat kwam omdat ik over een breed scala aan onderwerpen schreef. Ik heb me met mijn blog nooit willen toespitsen op een bepaalde richting of onderwerp. En nu vind ik het zelf erg leuk om te zien hoe mijn interesses in de afgelopen jaren zijn gewijzigd. De blog is nog steeds online, maar ik doe er eigenlijk niks meer mee. Af en toe kriebelt het wel om toch weer te gaan schrijven.

Virtual assistant

Mijn werk bij BCT vond ik leuk, al kriebelde het na 20 jaar toch om iets anders te gaan doen. Social media en online aanwezigheid stonden daarbij bovenaan mijn wensenlijst. Vacatures op dat vlak zitten 9 van de 10 keer in de marketinghoek. Ik heb geen marketingopleiding gedaan en ik vind ook niet alles van marketing interessant.

En toen kwam ik een training tot virtual assistant tegen. Ik kende het begrip al, maar associeerde het zelf vooral met administratieve taken. Ik leerde van Thamara echter dat een virtual assistant een ondernemer kan helpen op allerlei vlakken. Je kiest als VA die taken waar je goed in bent en die je leuk vindt en die biedt je aan ondernemers aan die hulp kunnen gebruiken. Je gebruikt online tools en hoeft niet naast iemand op kantoor te zitten. The world is your workplace.

VA for ADVENTURE

Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik besloot mijn passie voor online aanwezigheid en mijn liefde voor Zweden te combineren, et voilà. Mijn bedrijf VA for Adventure was geboren! Aanvankelijk was het mijn plan om ondernemers te gaan helpen die in Zweden hun avontuur begonnen. Denk aan campings, b&b, horeca. Ik zag veel websites die niet de rust en de schoonheid van Zweden uitstraalden. Na een paar ondernemers te hebben benaderd kwam ik erachter waardoor dat kwam; beginnende ondernemers hebben nog geen budget om een mooie website te laten maken.

In de loop der tijd is mijn focus gewijzigd van social media naar websites en online academies. Qua e-mailmarketing is ActiveCampaign/Mailblue voor Mailchimp in de plaats gekomen. En mijn klanten, die komen uit mijn eigen directe en indirecte netwerk dat ik al had opgebouwd en dat ik steeds verder uitbreid.

Wil je met me samenwerken? Laten we de mogelijkheden onderzoeken!

Ja, ik wil de mogelijkheden onderzoeken
  • Wil je meer over mij weten - Debbie van Cleef

Cat Colnot is life story coach, goudzoeker, blogger en podcast host. In haar podcastserie Wat Maakt Jou Rijk interviewt ze ondernemers over wat heb rijk maakt.