Een webinar geven … het wordt vaak geadviseerd door business coaches en marketingmensen. Webinars zijn in de regel gratis en worden ingezet als start van, of aan het begin van, een marketingfunnel.

Wat is een webinar?

Je nodigt potentiële klanten uit om een uurtje van hun tijd te reserveren voor jou. Uitnodigen doe je via social media of via een mail aan je mailinglijst. Als je veel nieuw publiek wilt trekken kun je ook nog adverteren.

In dat uurtje deel jij een stukje kennis over een onderwerp waar je specialist in bent. Vaak doe je aan het einde van het webinar een aanbod voor een betaald vervolgproduct, de volgende stap in je marketingfunnel.

Interactieve webinars geven via Zoom

Spreekbeurt of interactief?

Webinars worden door ondernemers vaak ingezet als een soort spreekbeurt, waarbij interactie met de deelnemers alleen via de centrale chat plaatsvindt. Ik vind dat persoonlijk niet zo fijn. Ik zie liever wie ik voor me heb, in ieder geval gedurende de introductie en bij het vragen stellen.

Zoom

Daarom gebruik ik meestal Zoom voor mijn webinars. In het gratis account mag je meetings houden met maximaal 100 deelnemers. Een prima aantal om mee te starten! Nadeel is dat zo’n sessie maar 40 minuten mag duren. Beetje kort voor een webinar. De betaalde variant Pro kost 13,99 per maand. Je account wordt automatisch iedere maand verlengd, maar dat kun je weer uitschakelen als je Pro niet meer nodig hebt. Dit aan- en uitzetten mag je zo vaak doen als je wilt. Je betaalt wel iedere keer voor minimaal een maand.

Hoe doe je dat, een interactief webinar via Zoom?

Een marketingfunnel vul je door het verzamelen van emailadressen. Daarom is het heel belangrijk dat je je aanmeldingen verzamelt via ActiveCampaign.

Stappenplan

 1. Plan de meeting in in Zoom. Straks kopieer je de link die iemand moet volgen om bij het webinar te komen.
 2. Maak een lijst en een formulier in ActiveCampaign.
 3. Maak op je website een aanmeldpagina. Dit is eigenlijk een mini salespage. Je vertelt waar je webinar over gaat, waarom iemand mee zou moeten doen en wat ze gaan leren. Hier zet je het formulier uit ActiveCampaign.
 4. Terug in ActiveCampaign maak je een nieuwe automatisering. Trigger; een nieuwe aanmelding via het formulier uit stap 2. Voeg hierin een paar mails aan toe. 
  1. Eentje die ze ontvangen direct na hun aanmelding. Hierin zet je ook de link naar Zoom. Voeg eventueel wat informatie toe over hoe ze Zoom kunnen installeren als ze het nog nooit gebruikt hebben.
  2. Eentje een dag voor het webinar om ze te herinneren. Of, als je ‘s avonds een webinar geeft, diezelfde ochtend.
  3. Minimaal eentje na het webinar, om je aanbod nog eens te delen. Meld dat je ze aan je nieuwsbrief toevoegt, zodat je nog meer tips kunt delen.

Tijdens het webinar (tips!)

 • Vaak worden webinars begonnen met een heul lang intro over de presentator. Ik zou dat niet doen. Houdt het kort, het gaat om de inhoud. Deelnemers krijgen een betere indruk van je als je vol passie vertelt over waar jij goed in bent. Eventueel kun je aan het einde nog wat uitweiden over jezelf als dat nodig is of als er vragen komen. Of deel die informatie in een van de mails in je automatisering.

 • Vind je ‘t spannend? Benoem dat dan gewoon. Niks menselijks is je vreemd. En meestal is het een hele goede ijsbreker 😉

 • Gebruik een presentatie als je dat nodig hebt. Via scherm delen kun je die laten zien. Geen hele lappen tekst alsjeblieft. Gebruik steekwoorden en afbeeldingen om je verhaal te illustreren.

 • Benoem aan het begin van je webinar de spelregels. Mogen deelnemers vragen stellen tussendoor, of liever aan het einde (van ieder onderdeel)? Zet het scherm delen weer uit tijdens de vragensessies, dan kunnen ze jou beter zien. Vraag je deelnemers ook om hun microfoon uit te zetten als jij aan het woord bent. Omgevingsgeluiden kunnen erg storend zijn.

 • Is je internetverbinding niet helemaal top? Gebruik dan een internetkabel in plaats van de wifi. Video’s aan van alle deelnemers kan ook te zwaar zijn voor een brakke internetverbinding. Vraag ze dan hun video uit te zetten als jij aan het woord bent.

 • Gaan deelnemers vragen stellen die niks te maken hebben met het onderwerp? Of vragen die veel dieper gaan dan relevant voor dat moment? Zeg dan dat je ze parkeert naar later, of vraag die persoon jou een mailtje te sturen.

Webinar opnemen

Je kunt het webinar opnemen. De deelnemers horen een melding als je de meeting gaat opnemen. Let op: met een gratis account wordt je meeting na het beëindigen gedownload en krijg je een prompt om die lokaal op te slaan. Dit kan even duren en je moet er wel op wachten, anders ben je je opname kwijt. Als je een betaald account hebt kun je het webinar ook in de cloud van Zoom opslaan. Je krijgt altijd een los audio- en een videobestand. de actieve spreker wordt opgenomen, de rest van de deelnemers zijn niet zichtbaar als ze hun camera uit hebben.

Je kunt een opname delen met de mensen die zich hebben aangemeld, bijvoorbeeld via Wetransfer, of door de video op je Youtube of Vimeo te zetten. 

Wanneer ga jij een interactief webinar geven?

P.S. In een eerder artikel https://vaforadventure.com/videobellen-met-je-klant-wat-zijn-de-mogelijkheden/ vertelde ik al over alternatieven voor Zoom. Je kunt Whereby, Google Meet of Microsoft Teams ook voor een webinar gebruiken. Ze hebben in de gratis versies allemaal een beperking in tijd, maar verder is de werkwijze hetzelfde.

P.P.S. wil je toch liever echte webinarsoftware gebruiken? Een goed product voor webinars van Nederlandse bodem is Webinargeek. Je kunt dat 14 dagen gratis proberen, daarna betaal je minimaal 19 euro per maand en kun je 250 deelnemers per webinar ontvangen.