Ik wil een online training opzetten .. hoe dan?!

Het lijkt alsof je tegenwoordig niet meer om online trainingen heen kunt. Waarschijnlijk heb je zelf ook al een online training gevolgd? 

Als je deze blog leest heb je misschien plannen om er zelf één te gaan maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Snap ik.

Het voelt als een berg werk; wat komt erin, aan wie kun je ‘m verkopen en hoe regel je dat technisch? 

En vaak zitten we onszelf in de weg:

  • Kan ik dit wel? 
  • Weet ik wel genoeg? 
  • Waarom zou iemand een training van mij kopen?
  • Hoe onderscheid ik me van al die andere aanbieders?
  • Waar moet ik beginnen?
  • Kan ik dit zelf, of moet ik hulp inschakelen?

Allemaal beren op de weg die geheid zorgen voor uitstelgedrag. 

Ik zie het om me heen gebeuren en ik heb er zelf ook last van (gehad) 😉

Dit is de eerste van een reeks blogs waarin ik je zal helpen om die beren van de weg te jagen. Want ja, ook jij kunt dit. En het hoeft niet meteen heel fancy en uitgebreid en volledig geautomatiseerd. Kan wel natuurlijk, als je het budget hebt. Maar het hoeft niet.

Verschillende antwoorden

Misschien is het zinnig om eerst te bepalen wat ik met een online training bedoel. Ik heb het ondernemers in mijn omgeving gevraagd en ik kreeg verschillende antwoorden.

Een training die je online verkoopt. Delen van je kennis tegen betaling.

Één keer maken, meerdere voordelen.

Beide antwoorden zijn goed. Je kunt een training betaald maar óók gratis aanbieden; als opstapje naar andere trainingen waar je wel geld voor vraagt. Online trainingen maken in ieder geval een belangrijk deel uit van je marketingfunnel. Oftewel, hoe je (nieuwe) klanten aan je bindt en hoe je ze steeds meer van jouw producten of diensten laat kopen. Op zich een ander onderwerp, maar ze zijn wel nauw met elkaar verbonden.

ik wil een online training

Wat is een online training?

In een online training deel je kennis tegen betaling. Een training kan bestaan uit één of meerdere lessen, die je klant volgt via de computer of een ander device. Het is een manier om je kennis één keer vast te leggen en vaker te gebruiken. Je kunt met zo’n training klein en eenvoudig beginnen of je kunt meteen all-out gaan met een compleet geautomatiseerd platform. En alles wat daar tussenin zit.

Een online training als bron van inkomsten

Je kunt het beschouwen als het efficiënter maken van je bedrijfsproces. Als je een coach bent die met iedere nieuwe klant een stuk theorie behandelt, dan zou je die theorie ook centraal online kunnen aanbieden. Dan hoef je het verhaal nog maar 1x te vertellen en kun je je tijd besteden aan extra klanten.

Een online training kan ook een extra verdienmodel zijn. Vaak wordt de term ‘passief inkomen’ gebruikt. Dat zijn vaak trainingen die een klant op enig moment koopt en dan volledig zelfstandig doorloopt. Als je een onderwerp hebt dat zich ervoor leent, dan kun je dat prima online aanbieden. Bijvoorbeeld als iemand het zelfstandig kan leren, zonder input van jou of van een community. Fijn als je op vakantie bent en er toch van die leuke mailtjes van je website binnenkomen met het onderwerp ‘Bestelling ontvangen‘ …

In de volgende blog ga ik je uitleggen hoe je een online training opbouwt. Kort gezegd, wat gaat iemand leren, voor wie is de training bedoeld, wat is het resultaat en wat voor vorm gebruik je.

Heb je vragen over online trainingen? Stel ze hieronder …

Deze blog maak deel uit van een serie. Heb je de andere blogs ook al gelezen?

Wil jij ook een online training gaan opzetten?

Heb je wel oren naar een online training, maar heb je zelf geen tijd om die te bouwen? Heb je niet voldoende technische kennis om het zelf te doen?

Ik kan je helpen. Plan een ontdekgesprek in. Dan kunnen we kennismaken via Zoom en je wensen bespreken.