Hoe bouw ik een online training op?
Je wordt tegenwoordig doodgegooid met online trainingen. De ene met een lappen tekst, zonder verdere visuele uitleg. De andere met video’s van 30 minuten. Je merkt, ik denk daar wat van 😛
Bij het maken van een online training komen een aantal didactische principes om de hoek. Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier. Sommige mensen leren het best door te lezen, anderen door een video te kijken of naar audio te luisteren. Handig als je voor elke smaken wat kunt aanbieden.
Bepaal als eerste:
- voor wie is de training bedoeld,
- wat zijn de onderwerpen,
- wat heb je geleerd als je de training hebt doorlopen,
- welke vormen ga je gebruiken.
Doelgroep
Voor wie is de training bedoeld? Benoem dat zo specifiek mogelijk. Heeft iemand bepaalde voorkennis of vaardigheden nodig?
Outline
Bij het benoemen van de onderwerpen is het belangrijk is dat je begint met de structuur, dat noemen we de outline. Benoem kort de onderdelen die je wilt behandelen. Maak het niet te groot. Beter een korte concrete training die iemand op weg helpt. Kun je daarna weer een opvolg training aanbieden 😉
Leerdoelen
Wat heeft een cursist straks geleerd aan kennis en vaardigheden? Benoem het resultaat.
Vormen
Ga je werken met video’s? Teksten? Downloads in pdf? Audiobestanden? Ga je quizzen gebruiken om het geleerde te toetsen? Combinaties van deze dingen?
Tips
Ik heb nog wat aanvullende tips voor je verzameld.
Deze blog maak deel uit van een serie. Heb je de andere blogs ook al gelezen?
Wil jij ook een online training gaan opzetten?
Heb je wel oren naar een online training, maar heb je zelf geen tijd om die te bouwen? Heb je niet voldoende technische kennis om het zelf te doen?
Ik kan je helpen. Plan een ontdekgesprek in. Dan kunnen we kennismaken via Zoom en je wensen bespreken.