Hoe bouw ik een online training op?

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met online trainingen. De ene met een lappen tekst, zonder verdere visuele uitleg. De andere met video’s van 30 minuten. Je merkt, ik denk daar wat van 😛

Bij het maken van een online training komen een aantal didactische principes om de hoek. Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier. Sommige mensen leren het best door te lezen, anderen door een video te kijken of naar audio te luisteren. Handig als je voor elke smaken wat kunt aanbieden.

hoe bouw ik een online training op

Bepaal als eerste: 

  • voor wie is de training bedoeld, 
  • wat zijn de onderwerpen, 
  • wat heb je geleerd als je de training hebt doorlopen,
  • welke vormen ga je gebruiken.

Doelgroep

Voor wie is de training bedoeld? Benoem dat zo specifiek mogelijk. Heeft iemand bepaalde voorkennis of vaardigheden nodig?

hoe bouw ik een online training op-doelgroep

Outline

Bij het benoemen van de onderwerpen is het belangrijk is dat je begint met de structuur, dat noemen we de outline. Benoem kort de onderdelen die je wilt behandelen. Maak het niet te groot. Beter een korte concrete training die iemand op weg helpt. Kun je daarna weer een opvolg training aanbieden 😉

hoe-bouw-ik-een-online-training-op-outline

Leerdoelen

Wat heeft een cursist straks geleerd aan kennis en vaardigheden? Benoem het resultaat.

hoe-bouw-ik-een-online-training-op-leerdoelen

Vormen

Ga je werken met video’s? Teksten? Downloads in pdf? Audiobestanden? Ga je quizzen gebruiken om het geleerde te toetsen? Combinaties van deze dingen?

hoe-bouw-ik-een-online-training-op-vormen

Tips

Ik heb nog wat aanvullende tips voor je verzameld.

  • Heb je de opzet van je online training bepaald? Begin dan al met verkopen ... laat op social media weten dat je een training gaat maken. Zo kun je checken of er ook animo voor is. Maak al een salespage waar je de doelgroep, inhoud van de training en het resultaat benoemt. Nodig volgers uit om aan een pilot van de training mee te doen. Voor een lager tarief, met de voorwaarde dat ze feedback en een review moeten geven. Zo kun je de input gebruiken om je training goed te maken cq te verbeteren én werk je niet voor niks.

  • Video- en audiobestanden kunnen best groot worden. Om de opslagruimte van je website te sparen kun je deze bestanden het best op een aparte plek zetten. Host je video’s bij Vimeo, dat heeft de beste opties om je video’s af te schermen zodat niet iedereen ze zomaar kan bekijken. Host je audiobestanden bij Soundcloud.

  • Ga je pdf’s aanbieden? Deze kun je wel op je website zetten, in de mediabibliotheek. Zorg dat ze niet te groot worden, liefst maximaal 3 MB.

  • Heb je je werkboek in Canva gemaakt? Download het dan als PDF - standaard. De optie PDF - afdrukken geeft veel te grote bestanden.
  • Ga je werkboeken in pdf gebruiken? Als je ze invulbaar maakt kan iemand ze op de computer invullen. Doe je dat niet, dan zullen ze een werkboek moeten afdrukken. Maak de opmaak niet te wild, met grote kleurblokken en foto’s. Kost veel inkt. Keep it simple, het gaat om de inhoud.
  • Hergebruik je content. Als je video bewerkt in een programma als iMovie kun je de audio ook als apart bestand opslaan. Voila; je hebt ook een audiobestand!
  • Gebruik Screencast-o-Matic om je video’s te maken. Hierin kun je starten met het uitschrijven van de teksten die je wil vertellen. Je kunt met secties werken en per sectie opnemen. Handig als je later iets moet aanpassen. Oh en de teksten kun je hergebruiken als ondertitels.
  • Video’s maken, maar geen zin in nieuwe programma’s? Gebruik Zoom. Start een meeting met jezelf en neem die op. Als je een presentatie wil gebruiken kun je die via Scherm delen laten zien.

Deze blog maak deel uit van een serie. Heb je de andere blogs ook al gelezen?

Wil jij ook een online training gaan opzetten?

Heb je wel oren naar een online training, maar heb je zelf geen tijd om die te bouwen? Heb je niet voldoende technische kennis om het zelf te doen?

Ik kan je helpen. Plan een ontdekgesprek in. Dan kunnen we kennismaken via Zoom en je wensen bespreken.