Hoe bied ik een online training aan?

Een online training maken .. hoe doe ik dat? En wat kost dat?

Daar kan ik niet 1-2-3 een antwoord op geven. Want dat ligt aan een aantal zaken.

  • Wie is je doelgroep? Zijn dat mensen die gewend zijn te werken met een computer?

  • Wat wil je ze leren? Gaat het om kennis of vaardigheden? Beide?

  • Wat voor lessen wil je aanbieden? Gebruik je video, audio, pdf-werkboeken, of iets anders? Misschien wel een combinatie hiervan?

  • Wil je ze ‘lifetime’ toegang geven? Of voor een beperkte periode?

  • Automatiseren? Wil je het aankoopproces van en het toegang geven tot je cursus zoveel mogelijk automatiseren? Of vind je het niet erg om handmatig dingen te doen?

  • Hoeveel cursisten verwacht je? Afhankelijk van het aantal en de prijs die je vraagt per cursus kun je inschatten hoeveel je cursusomgeving mag kosten.

hoe bied ik een online training aan

Allemaal vragen die van belang zijn. Je kunt ook klein beginnen en later uitbouwen, of voor een andere, meer professionele manier kiezen. De inhoud van de cursus die je al hebt gemaakt kun je dan hergebruiken.

Simpel beginnen: cursus via mails

Je kunt heel simpel beginnen met een e-mailcursus. Ik adviseer je om in ieder geval te starten met ActiveCampaign (in Nederland: Mailblue). Daarmee kun je de mails van je cursus in een automatisering zetten. Je voegt een cursist na aankoop toe aan de automatisering en de mails worden vanzelf verzonden. Bijvoorbeeld iedere week een nieuwe les, of om de paar dagen. Als je al een webshop hebt op je site, kun je dat stuk al automatiseren. Heb je dat niet, dan stuur je eerst een factuur en voeg je de cursist handmatig toe.

Content in de mails of op beschermde pagina’s op je site

Je kunt je lesstof opnemen in de mails, met video’s die je linkt vanaf Youtube of Vimeo. De cursist wordt dan naar Youtube of Vimeo gestuurd om je video te bekijken. Pdf-werkboeken kun je in de mediabibliotheek van je site en laten downloaden vanuit de mail. Je kunt uit de mail ook linken naar pagina’s op je site, die je beveiligt met een wachtwoord.

Voordelen

  • Laagdrempelig

  • Makkelijk om mee te beginnen, geen moeilijke techniek nodig

  • Niet duur, alleen een abonnement van ActiveCampaign nodig

Nadelen

  • Je hebt nog handmatig werk
  • Je kunt niet regelen dat je cursisten maar voor een bepaalde tijd toegang hebben tot je cursus
  • Je cursisten raken mails makkelijk kwijt of verwijderen ze per ongeluk, dat betekent gedoe voor jou
  • Je cursisten kunnen mails makkelijk doorsturen, dag inkomsten

Gebruik maken van bestaande, externe platforms

Er zijn zat platforms voor het aanbieden van online cursussen. Amerikaanse spelers als Udemy en Skillshare, waar je je cursussen kunt aanmaken. Voordeel dat je in een grote ‘markt’ van cursussen zit. Potentiële cursisten kunnen je zomaar tegenkomen. Nadeel is dat de prijzen op zo’n platform meestal laag zijn. Ze gaan voor volume. En het is niet van jou. 

Het Amerikaanse Teachable en Kajabi en het Nederlandse The Huddle zijn platforms waar je je eigen cursusomgeving kunt maken (jouwacademie.naamplatform.com). Die omgeving kun je tot op zekere hoogte aanpassen aan je eigen huisstijl. Ze bieden veel opties, naast de eigenlijke cursussen vaak ook mogelijkheden om je cursus te verkopen. Learnworlds is ook een platform dat ook veel functionaliteit biedt, maar die maken voor iets als affiliates weer gebruik van prijzige derde partijen. Goed onderzoek is dus belangrijk.

Voordelen

  • Je kunt zo beginnen
  • De basis staat voor je klaar, je hoeft de omgeving alleen te vullen
  • Je hoeft niks zelf uit te zoeken
  • Over het algemeen goede support

Nadelen

  • Dit soort omgevingen zijn meestal (erg) prijzig; ze bieden abonnementen gebaseerd op een aantal gebruikers (jouw cursisten). Of ze rekenen commissie voor iedere transactie. Vaak kun je gratis beginnen, maar zit de functionaliteit die je wil toch in het plan dat 150 dollar per maand kost.
  • Je academie is niet van jou. Als zij besluiten te stoppen, of hun prijzen drastisch te verhogen ben je de sjaak.

Je eigen online academie in WordPress bouwen

Ook hier zijn ‘duuzenden’ opties. Er zijn veel ‘LMS plugins’ (LMS is leermanagementsysteem). Vaak kun je gratis beginnen en hebben ze betaalde pro-versies met meer functionaliteit. 

Het ‘lastige’ bij een academie in WordPress is dat je allerlei plugins aan elkaar moet knopen. Je LMS (bijvoorbeeld Learndash), je webshop, je betaalprovider (bijvoorbeeld Mollie), je verkooppagina’s, je afrekenpagina’s (beide in bijvoorbeeld Cartflows) en je ActiveCampaign om mails te sturen over nieuwe lessen. Het beste knoop je dit allemaal aan elkaar met WPFusion.

Kost allemaal wat, met jaarlijks terugkerende kosten, MAAR je hebt dan ook wel iets dat helemaal van jou is. Jij hebt controle over je omgeving en dat kan niemand in de war schoppen. Je kunt het zo eenvoudig, of zo fancy schmancy maken als je wil.

Voordelen

  • Alles is helemaal van jou
  • Je hebt volledige controle
  • Eenmalige kosten voor het bouwen, daarna kun je zelf onbeperkt cursussen toevoegen

Nadelen

  • Jaarlijks terugkerende kosten voor licenties. Maar je cursus levert ook geld op.
  • Technisch kan het vrij ingewikkeld worden. Als je dat lastig vindt kun je t beter uitbesteden (aan mij 😉 )

Mijn ervaring

Persoonlijk heb ik ervaring met de platforms Learnworlds en Huddle in leeromgevingen van klanten. Binnen WordPress heb ik ervaring met de plugins Lifter LMS, Tutor LMS (gratis versie) en met Learndash. Die laatste is mijn grote favoriet. 

Mijn eigen academie is samengesteld met Learndash, WooCommerce, Mollie, Cartflows en WPfusion.

Tips voor jou

Doe je onderzoek.

Kijk wat in een online leeromgeving allemaal mogelijk is. Ik gooi even wat termen in de lucht; cursus, les, opdracht, quiz, dripinstellingen, certificaat, werken met groepen, lifetime versus beperkte toegang, abonnementen/lidmaatschappen, community, notificatiemails, aanbieden van andere cursus als de ene is doorlopen, sjablonen.

Bepaal vervolgens wat je nodig hebt en wat je budget is. Nu en op langere termijn. Durf groot te denken, maar wees tegelijkertijd realistisch. En lees goed! Vaak krijg je (bij platforms) een fantastische prijs in het eerste jaar. Onderzoek hoeveel je na dat eerste jaar gaat betalen.

Debbie van Cleef VA for Adventure home