Een klant (wiens website ik niet heb gebouwd) belt me op, ze is lichtelijk in paniek … “Debbie, ik heb een mail gehad van mijn hosting provider. Er staat in: “Om kwetsbaarheden en malware op te sporen binnen door ons gehoste websites, gebruiken wij de software van Patchman. Je ontvangt deze e-mail omdat Patchman een kwetsbaarheid heeft geconstateerd in jouw website. …Voor de veiligheid van je website hebben wij onderstaande bestanden direct aangepast en kwetsbaarheden gepatcht … ” Help, mijn website is gepatcht, wat moet ik doen!?”

Je schrikt je een hoedje

Ik vraag haar de mail naar me door te sturen, zodat ik ‘m zelf kan lezen. Het blijkt een waarschuwing te zijn en de kwetsbaarheden zijn inmiddels opgelost door de hosting provider. Niet een mail die je regelmatig wilt krijgen, want je schrikt je een hoedje.

Als ik doorvraag blijkt dat ze al maanden geen updates heeft uitgevoerd. Ze zegt: “Ik heb wel een paar keer een blog geschreven en toen zag ik wel van die rode bolletjes, maar ik heb ze genegeerd. Ik weet niet hoe ik dat moet doen”.

Ik log in op haar website en bekijk of er nog updates moeten worden uitgevoerd. Daarna check ik of alle pagina’s nog werken naar behoren, het contactformulier, de weggever en de producten die je op haar website kunt kopen. Gelukkig, alles werkt weer correct.

help mijn website is gepatcht - VA for Adventure

Geen back-ups

Ik zie dat ze nog geen back-ups maakt, dus dat stel ik ook meteen voor haar in. Stel je toch voor dat er echt iets mis was gegaan en ze had ook nog geen back-up gehad! Ik bel haar terug en leg uit wat ik allemaal heb gedaan. Ze is me erg dankbaar, maar snapt niet wat ik haar eigenlijk allemaal uitleg.

Doe jij het maar voor me …

Ik benadruk nogmaals dat updates uitvoeren en back-ups maken onlosmakelijk verbonden zijn met het hebben van een website. Ik zeg “Beloof je me dat je zéker iedere 2 weken inlogt om te kijken of je iets moet doen?”. Ze antwoordt: “Ik snap daar niks van en ik wil me daar ook helemaal niet mee bezig houden. Doe jij het maar voor me.

Snap jij ook niks van updates en back-ups op je WordPress website? Laat mij jou ook helpen.

Meer informatie vind je bij mijn abonnement voor website-onderhoud.