Gebruik jij goed beeldmateriaal op je website en op social media?

Nieuwe website nodig? Die kan ik voor je bouwen! - Debbie van Cleef

Heb je nog geen budget voor een professionele fotoshoot? Dan geef ik je een paar tips voor het gebruik van beeldmateriaal voor je website en social mediaberichten.

Gebruik betaalde stockfoto’s

Shutterstock, Istockphoto en Adobe Stock zijn goede plekken om mooie en rechtenvrije foto’s te kopen.

Voordeel: professionele foto’s.

Nadeel: best prijzig en vaak een beetje saai. En je staat er zelf niet op.

Gebruik gratis stockfoto’s

Ja, er zijn ook genoeg mooie gratis en rechtenvrije foto’s te vinden. Ik maak zelf gebruik van Pexels, Pixabay en Unsplash.

Voordeel: gratis, professionele foto’s.

Nadeel: je ziet populaire foto’s vaak op meerdere sites terug. En je staat er zelf niet op.

Maak zelf foto’s!

Je hebt vast een smartphone met een goede camera. Zeker voor social media kun je daar prima zelf foto’s mee maken. Met een selfiestick kun je foto’s maken van jezelf. Je kunt ook foto’s maken van je product of een hele serie met wat leuke items in de kleuren van je huisstijl.

Voordeel: het kost je niks extra (behalve misschien een workshop smartphonefotografie, zoals deze van Sirella).

Nadeel: als je niet creatief bent kan het best lastig zijn om passende shots te verzinnen. Maar, met een beetje oefening kun je je creatieve kant zeker ontwikkelen!

Foto door Prisca Visser

Experimenteer met een vriend(in) die hobbyfotograaf is

Ik heb dit ook laatst gedaan. Een vriendin van mij heeft fotografie als hobby. Ze doet vooral veel aan macro- en landschapsfotografie en wilde nu graag oefenen met portretfotografie. We hebben op een zaterdagochtend op 4 plekken foto’s gemaakt, zowel binnen als buiten. Helaas zijn de foto’s niet allemaal helemaal scherp geworden,

NIET DOEN

Foto’s gebruiken die je via Google vindt. ALTIJD checken of ze rechtenvrij zijn en zorg dat je toestemming hebt (en vraagt) om ze te gebruiken. Een mailtje naar de maker is vaak genoeg.

Voordeel: je kunt geen boete aan je broek krijgen.

Nadeel: je moet meer moeite doen om aan goed beeldmateriaal te komen.

TOP TIP: sparen voor een professionele fotoshoot

Maar de beste tip is toch wel om te sparen voor een professionele fotoshoot. Dat ben ik nu zelf ook aan het doen 😉

Vaak worden de foto’s van zo’n fotoshoot alleen gebruikt op de website, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken voor social mediaberichten. Veel ondernemers denken daar niet aan, want ze willen hun eigen hoofd niet bij ieder bericht terugzien. Toch bevordert het je herkenbaarheid enorm als je regelmatig (letterlijk) zichtbaar bent in die berichten.

Overleg met je fotograaf wat er mogelijk is. Ik zou een pakket vragen met zoveel mogelijk digitale foto’s van goede kwaliteit. Juist de foto’s waar je niet op ‘je best’ kijkt zijn vaak heel geschikt voor social mediaberichten. Laat dus foto’s maken waarbij je lacht, maar ook waarbij je serieus, boos, verward of verdrietig kijkt.

Wat voor foto’s gebruik jij op je website?