Gif stickers voor Instagram Stories maken met Canva Pro

Gifjes zijn een nieuw begrip geworden. Nee geen vergif haha, maar grappige bewegende online stickers, die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld een Instagram Story. Je kunt ze ook embedden op je website. Ik gebruik ze bijvoorbeeld vaak in bedankpagina’s.

Je kunt gifjes maken van teksten en tekeningen, maar hoe leuk is het om je eigen gifjes te hebben … met foto’s van jezelf, of misschien wel uitspraken die je vaak gebruikt. Ik heb er laatst zelf een paar gemaakt; die zal ik met je delen.

Er zijn meerdere websites voor gifs, maar Giphy.com is wel de bekendste. Dat is ook de site waar Instagram gebruikt van maakt.

VA for Adventure Sticker-woohoo

Gif versus Gif sticker

Een gif is vaak een stukje uit een film of serie, aangevuld met tekst. De basis is videomateriaal. Deze worden ook wel memes genoemd.

Een gif sticker heeft een transparante achtergrond en is een plat plaatje.

Hoe voeg je een gifje toe aan een Instagram Story?

Start een nieuwe story, tik op de Opties knop en tik op GIF. Nu kun je zoeken in de gifs van Giphy.com. Tik ‘vaforadventure’ als je mijn gifjes wilt vinden, of gebruik een andere zoekterm.

Je kunt zoeken op de omschrijving van een gifje, bijvoorbeeld ‘happy birthday’. Je kunt ook zoeken op de naam van een kanaal, een maker. Mijn Mastermindbuddy Eveline heeft ook super leuke gifjes. En die van haar vind je via de zoekterm ‘buroeef’. Super leuk toch?!

En hoe leuk is het als jij ook je eigen gif stickers kunt maken? Ik leg je uit hoe. Er zullen vast meer manieren zijn, maar ik laat zien hoe ik mijn gif stickers heb aangemaakt. Dit is de simpelste manier.

Je eigen gif stickers maken in 3 stappen

 1. Maak een account aan op giphy.com
 2. Maak je gif stickers met Canva Pro
 3. Upload ze op giphy.com en animeer

Stap 1: Maak een account aan op giphy.com 

Ga naar giphy.com, klik op de knop Sign up en vul je je gegevens in. Je username is de naam waarop je straks ook je gifjes moet gaan vinden, dus kies je naam of je bedrijfsnaam.

Stap 2: Maak je afbeelding met Canva Pro

Je hebt Canva Pro nodig omdat de achtergrond van je afbeelding transparant moet zijn.

 1. Start een nieuw ontwerp van 550×550 pixels.
 2. Voeg bijvoorbeeld een stukje tekst toe in je huisstijlkleur en -lettertype. Ik heb gekozen voor Thank you.
 3. Voeg nog een fotolijst toe en stop er een foto in. Het coolste is als je de achtergrond verwijdert, dat kan ook met Canva Pro.
 4. Schik tekst en lijst zoals jij het mooi vind. Let op; gifs worden klein weergegeven, dus wees spaarzaam met details, ze zijn waarschijnlijk toch niet zichtbaar.
 5. Exporteer je afbeelding als .png, met transparante achtergrond

Stap 3: Upload op Giphy.com en animeer

Ga naar Giphy en log in met je account.

 1. Klik op de blauwe knop Create
 2. Klik op Choose file onder Sticker
 3. Navigeer via je verkenner naar je bestand en selecteer
 4. Kies een animatie die je leuk vindt
 5. Klik op Upload
 6. Voila!

Verified channel

Om je gifjes in Instagram te kunnen gebruiken moet je eerst een verified channel worden. Hiervoor moet je minimaal 5 gifjes uploaden. Via het menu Instellingen kun je de verificatie aanvragen. Vul ook je profiel in. Beschrijf wat je doet en vermeldt je website en social kanalen. Het kan een dag of 3-10 duren voordat je kanaal wordt geverifieerd. Je krijgt daar vanzelf een mail over. Daarna kun je je gifjes gebruiken!

Ga jij je eigen gif stickers maken?

Laat me weten of het lukt!