Als je met ActiveCampaign gaat werken kun je e-mailadressen importeren die je al eerder hebt verzameld. Denk aan e-mailadressen van klanten; deze mag je vanwege de klantrelatie zonder specifieke toestemming mailen. Je kunt ook e-mailadressen hebben verzameld via een andere e-mailmarketingtool, zoals Mailchimp of Mailerlite. Deze blog gaat niet specifiek over wat wel en niet mag volgens de AVG, maar wel over hóe je ze kunt importeren.

Als je gegevens gaat importeren, heb je minimaal een e-mailadres nodig. Verder adviseer ik om de voornaam te gebruiken zodat je je lezers direct kunt adresseren. Achternaam kan handig zijn, maar ik gebruik die persoonlijk niet.

Want aan dat importeren zitten wat haken en ogen. Het vaak mis omdat er gegevens in je lijst zitten die niet goed zijn.

dit is hoe je e-mailadressen importeert in ActiveCampaign

In deze blog vind je:

 • tips voor het checken van de kwaliteit van je adressen
 • wat voor bestand je moet gebruiken
 • hoe je het bestand inleest in ActiveCampaign.

Check de kwaliteit van je adressen

Heb je zelf een excelbestand bijgehouden van je contacten? Of heb je ze misschien allemaal in je adresboek van Outlook zitten? Maak dan een export.

Zoals gezegd heb je minimaal het e-mailadres en de voornaam nodig. Achternaam, bedrijfsnaam en telefoonnummer kunnen handig zijn. Your choice.

Om je excelbestand voor te bereiden volg je de volgende stappen:

 1. Maak voor de zekerheid een kopie van je bestand
 2. Verwijder de kolommen met informatie die je niet nodig hebt
 3. Check de kolom met e-mailadressen; staat er een @ in en eindigt het adres correct op .nl of .com? Staan er geen 2 adressen achter elkaar in hetzelfde veld?
 4. Staan er geen komma’s in?
 5. Check de kolom met voornamen; staat er iets in? Zijn de namen ook juist gespeld en beginnen ze met een hoofdletter?
 6. Als je achternaam wilt importeren; ActiveCampaign heeft 1 veld voor achternaam. Zorg dus dat eventuele voorvoegsels (zoals bij mijn naam ‘van Cleef’) in het achternaamveld erbij staan.
 7. TOP TIP: verwijder de hyperlinks. Excel staat meestal zo ingesteld dat een e-mailadres automatisch naar een hyperlink wordt omgezet. Die zijn herkenbaar aan het feit dat ze blauw en onderstreept zijn. debbie@vaforadventure.com wordt dan debbie@vaforadventure.com, oftewel “mailto:debbie@vaforadventure.com”.
 8. Check de rest van de rijen kolommen of er geen verdwaalde gegevens staan. Zo ja, verwijder die.
 9. Sla je bestand op.

Wat voor bestand moet je gebruiken?

Bij het importeren vraagt ActiveCampaign naar een CSV-bestand. CSV staat voor Comma Separated Values; de waarden moeten door komma’s zijn gescheiden.

Je kunt dat bereiken door je excelbestand op te slaan als een CSV-bestand. Kies als bestandsformaat dan CSV UTF8 (door komma’s gescheiden waarde) .cvs.

Wat ook werkt is een tekstbestand. Mocht het importeren van het CSV-bestand niet lukken (en je weet zeker dat je gegevens correct zijn), sla je excelbestand dan op als TXT-bestand.

Bestand importeren in ActiveCampaign

Om e-mailadressen te kunnen importeren heb je een lijst nodig, dus zorg dat je die eerst aanmaakt. Wil je bij het importeren bepaalde tags toevoegen? Zorg dat je die ook eerst hebt aangemaakt.

Stappenplan voor het importeren:

 1. Open ActiveCampaing en ga naar Contacts
 2. Klik rechtsboven op de witte knop Import
 3. Klik op de blauwe knop Import from file
 4. Navigeer naar je bestand en open dat
 5. ActiveCampaign vraagt je vervolgens welk veld uit het bestand je aan welk veld in ActiveCampaign wilt zetten. Koppel E-mailadres aan Email Address en Voornaam aan First Name
 6. Selecteer de gewenste lijst (in mijn geval Demolijst) en vul de gewenste tags in (ActiveCampaign vult aan als jij typt)
 7. Kies bij Import options voor Import As Active Contact en zet eventueel een vinkje bij Update existing contacts while importing. Mocht een adres al in een andere lijst voorkomen, dan wordt dat bijgewerkt.
 8. Klik dan op de blauwe knop Import now

Als het importeren klaar is kun je via View Report bekijken hoe de import is gegaan. ActiveCampaign geeft een fail op de rij met kolomnamen en er kunnen adressen in je lijst zitten die zich eerder zelf hebben uitgeschreven. Die kun je niet opnieuw importeren.

That’s it!

Heb je hier wat aan? Laat het me weten, vind ik leuk 🙂