De website; voor sommige ondernemers is het een noodzakelijk kwaad. Voor andere ondernemers is het een fijn kanaal om informatie over hun diensten én hun kennis te delen. Je kunt je afvragen: “Voldoet mijn website nog?”
Hoe denk jij over je website?
Ben je er trots op dat je ‘m zelf hebt gemaakt? Heeft iemand ‘m voor je gebouwd? Feit is dat een website voortdurend TLC nodig heeft. Je zorgt voor nieuwe content via blogs en je installeert updates. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de website niet meer veel aandacht krijgt als die eenmaal af is. Er komt een dikke vette op de todo-lijst te staan bij ‘website’ en je gaat verder met andere dingen. Dingen die je wél leuk vindt.
Het is zinnig om je website regelmatig kritisch te bekijken. En met regelmatig bedoel ik zo eens in de 3 maanden. Zet dus een herhalende taak op je to-do lijst en doorloop dan de volgende punten.
1. Is meteen duidelijk waar je website over gaat?
Zelf word je op een gegeven moment blind voor je eigen website. Je hebt ‘m al zo vaak gezien, dat fouten je niet meer opvallen. Vraag iemand die je pas hebt leren kennen om jouw website te bekijken. Laat degene vooral naar de homepage kijken en vraag of hij/zij kan benoemen wat hun eerste indruk is. Van jou en van je aanbod. Klopt dat met wat jouw bedoeling is? Met wat je website moet overbrengen? Prima! Klopt het niet? Dan heb je werk aan de winkel.
2. Werken de knoppen?
Vanaf de homepage heb je waarschijnlijk de meeste verwijzingen naar andere pagina’s. Check iedere 3 maanden of ze nog werken. Klik erop en controleer of ze naar de juiste pagina gaan.
3. Doet je contactformulier het?
Probeer het uit. Stuur een testbericht via het contactformulier en check of het ook aankomt in je mailbox. Afhankelijk van welke plugin je voor het contactformulier gebruikt, kunnen de reacties ook in je WordPress backend binnenkomen. Check dat ook.
4. Werkt het menu?
Veel bezoekers maken gebruik van het menu. Controleer dat daarom regelmatig. Kloppen de links nog? Klik ze een voor een aan en kijk of ze naar de juiste pagina gaan. Check het menu ook via een tablet en via een smartphone. Dit is een hele belangrijke want veel websites worden tegenwoordig via mobiele devices bezocht. Vergeet dus niet te checken of de mobiele menu’s werken en of ze duidelijk zijn. Laat dit eventueel ook door iemand anders testen.
5. Word je zelf nog blij van je website?
Ben je trots op je website? Als iemand vraagt naar je website, geef je dan het adres en zegt ‘neem een kijkje!’? Of mompel je iets in de trant van ‘ja, mijn website … dit is de url, maar die website wil ik nog steeds vernieuwen …’.
Wat is je score?
Als je een van deze punten met nee moet beantwoorden, dan is het zaak om er iets aan te doen. Een website die niet voldoet, is niet goed voor je bedrijf. Je schrikt toekomstige klanten af en laat geld liggen.
Probeer de fouten in het contactformulier en de links van menu’s en knoppen te herstellen. Lukt het niet, schakel dan je webbouwer of een VA in om je te helpen. Door deze punten te fixen kun je je website weer snel op de rails krijgen.
Als je op punt 1 of 5 met nee hebt geantwoord, dan is er meer werk aan de winkel. Vaak helpt het om met iemand te sparren hierover. Je hebt dan snel duidelijk wat je moet doen om je website te verbeteren of misschien zelfs helemaal te vernieuwen.
Ik help je graag!